Trekking – Πεζοπορία στο Νεπάλ

Trekking – Πεζοπορία στο Νεπάλ

Share

Το Νεπάλ έχει προσελκύσει πεζοπόρους από όλο τον κόσμο από τη δεκαετία του 1960, όταν ο Col Jimmy Robert οργάνωσε το πρώτο ομαδικό ταξίδι.

Η πεζοπορία είναι η κορυφαία δραστηριότητα των τουριστών στο Νεπάλ και χιλιάδες ξεκινούν για τα Ιμαλάια, μερικοί κάνοντας λίγες μέρες πεζοπορίας, ενώ άλλοι κάνουν ένα ταξίδι μέσα σε ένα μήνα μέσα από κοιλάδες και ψηλά περάσματα βουνού. 

Δύο από τις πιο δημοφιλείς περιοχές πεζοπορίας είναι το  Έβερεστ και η Αναπούρνα, όπου μπορούν να ακολουθήσουν πολλά διαφορετικά μονοπάτια ενώ τα άλλα πεζοπορικά ταξίδια βρίσκονται στις περιοχές Langtang και Kanchenjunga. 

Τα πιο δύσκολα είναι τα Μεγάλα Ιμαλαϊκά Μονοπάτια, ένα εκτεταμένο σύστημα μονοπατιών που καλύπτει το Νεπάλ από τη Humla και το Darchula στα δυτικά μέχρι το Kanchenjunga στα ανατολικά. 

Η ποικιλία των μονοπατιών πεζοπορίας-Trekking στο Νεπάλ δεν μπορεί να βρεθεί σε κανένα άλλο μέρος του κόσμου. Στην πραγματικότητα, το χαμηλότερο σημείο στο Νεπάλ είναι 59 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας στην περιοχή Tarai, ενώ το υψηλότερο σημείο είναι το Everest, 8,848 μέτρα πάνω από τη θάλασσα, τα δύο σημεία απέχουν μόνο 200 χιλιόμετρα.

Η πλειοψηφία των επισκεπτών στο Νεπάλ εισέρχεται μέσω του Διεθνούς Αεροδρομίου Tribuvan στη Κατμαντού. Στη Κατμαντού οι πεζοπόροι μπορούν να αποκτήσουν τις άδειες και άλλα δικαιολογητικά, είτε από έναν πράκτορα πεζοπορίας είτε από τα κατάλληλα γραφεία. Αυτά τα έγγραφα θα ελέγχονται κατά μήκος της διαδρομής πεζοπορίας. Για όσους έχουν λίγο χρόνο στη διάθεσή τους, υπάρχουν πεζοπορίες μισής ημέρας από το Κατμαντού για να δείτε τις εκπληκτικές απόψεις των Ιμαλαΐων.

Η πεζοπορία στο Νεπάλ είναι εντελώς διαφορετική από εκείνη της δεκαετίας του 1960. Σε όλες τις κύριες περιοχές πεζοπορίας, έχουν εγκατασταθεί τα καταφύγια των εθνικών πάρκων και των προστατευόμενων περιοχών, όπου οι πεζοπόροι μπορούν να βρουν καταλύματα, φαγητό και να συναντήσουν άλλους πεζοπόρους και ντόπιους κατά μήκος του δρόμου. Η πλειονότητα των μονοπατιών είναι καλά συντηρημένα και σε πολλές περιπτώσεις είναι επισημασμένα.

Τα καταλύματα είναι καλά εξοπλισμένα και διαθέτουν εγκαταστάσεις για τη φόρτιση μπαταριών και τα μεγαλύτερα χωριά έχουν συχνά εγκαταστάσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Το μήκος, η δυσκολία και το χρονοδιάγραμμα των διαδρομών ποικίλλουν σε μεγάλο βαθμό. Πολλά ταξίδια στο Νεπάλ ξεκινούν με μια εσωτερική πτήση προς το σημείο εκκίνησης και πολλά βρίσκονται σε απομακρυσμένες περιοχές χωρίς οδική πρόσβαση. Αρκετές ημέρες πεζοπορίας απαιτούνται για να φτάσουν στις υψηλότερες ορεινές περιοχές από τα τοπικά κέντρα πληθυσμού και διοίκησης.

Το Νεπάλ έχει έξι διαφορετικές και ποικίλες ζώνες βλάστησης που κυμαίνονται από την τροπική κάτω από 1.000 μ. Έως τα υποτροπικά 100 μ. – 200 μ., Χαμηλές Περιοχές  1.700 μ. Έως 2.700 μ., Υψηλές Περιοχές από 2.400 μ. Έως 3.000 μ., Υποαλπική 3.000 μ – 4.000 μ. και Αλπική πάνω από 4.000 ,. μέχρι τη χιονοσκεπή. Στα ψηλά βουνά ζούνε η λευκή λεοπάρδαλη, ελάφια και άλλα σπάνια είδη.

Παρόλο που τα δημοφιλή ταξίδια σε Kanchenjunga, Everest, Manaslu, Annapurna είναι σε θέση να παρέχουν καταλύματα οι λιγότερο συχνές διαδρομές σε αυτές τις περιοχές και σε άλλες περιοχές δυτικά της Annapurna θα απαιτούν γενικά υποστήριξη με εξοπλισμό κατασκήνωσης.

Οι πεζοπόροι μπορούν να απολαύσουν όλο το χρόνο. Οι νότιες περιοχές του Νεπάλ δέχονται υψηλότερα επίπεδα βροχόπτωσης. Ωστόσο, ορισμένες διαδρομές κατά μήκος των Μεγαλειωδών μονοπατιών των Ιμαλαΐων βρίσκονται στη σκιά της βροχής, μια ξηρή περιοχή στην πλαγιά ενός βουνού, δηλαδή το Mustang στα βόρεια της Annapurna και Manaslu, το Dolpo στα βόρεια του Dhaulagiri και το δυτικότερο τμήμα του Νεπάλ στα βόρεια του Saipal Himal. Ο χειμώνας είναι καλός αλλά ψυχρότερος με μικρότερες ημέρες και η άνοιξη μπορεί να επηρεαστεί από τις εποχιακές βροχές και τις καταιγίδες. Το καλοκαίρι είναι σύντομο και ακολουθείται γρήγορα από τους μουσώνες.

Ωστόσο, οι βροχές δεν διαρκούν 24 ώρες την ημέρα και φέρνουν τα θεαματικά λουλούδια στη ζωή. Είναι επίσης ο ιδανικός χρόνος να εξεταστεί μία από τις περιοχές στη σκιά βροχής που τυπικά χαρακτηρίζουν ένα πιο άγονο τοπίο τύπου Θιβέτ σε αντίθεση με το πράσινο από την άλλη πλευρά.

Είναι σημαντικό για τους τουρίστες να γνωρίζουν ότι η κύρια δραστηριότητα που παράγει το εισόδημα των κατοίκων από τις περιοχές των λόφων είναι ο τουρισμός και συνήθως εργάζονται ως κουβαλητές ή οδηγοί πεζοπορίας. Η ενοικίαση ενός βοηθού κουβαλητή δεν σημαίνει ότι είστε αδύναμοι, σημαίνει ότι εκτιμάτε τον πολιτισμό του Νεπάλ, παρέχετε σε μια οικογένεια εισόδημα και συγχρόνως κάνετε έναν φίλο και μια πεζοπορία με έναν ντόπιο άνθρωπο που είναι πολύ έμπειρος στους τοπικούς πολιτισμούς, τα φεστιβάλ και όλα τα άλλα θέματα που μπορούν να μετατρέψουν ένα καλό ταξίδι σε μια εξαιρετική εμπειρία ζωής.

Είναι δυνατό να περπατήσετε και μόνοι σας χωρίς ντόπιο οδηγό, αλλά δεν θα ξέρετε τι να κάνετε σε μια μεγάλη καταιγίδα, μηδενική ορατότητα και βύθιση θερμοκρασιών στα 5.000μ. Τέλος βεβαιωθείτε ότι έχετε όλες τις απαιτούμενες άδειες και ότι είστε ενήμεροι για το περιβάλλον και την κουλτούρα.

Εσύ και ο Θεός!


Share

Αφήστε ένα σχόλιο