Πώς είναι το κλίμα στο Νεπάλ;

Πώς είναι το κλίμα στο Νεπάλ;

Share

Χάρη στα διαφορετικά τοπία, από τα ψηλά βουνά μέχρι τα πεδινά, επικρατούν διαφορετικές κλιματικές ζώνες στο Νεπάλ. Ωστόσο, η εποχή των μουσώνων κυριαρχεί σε όλες τις περιοχές και προσφέρει πλούσιες σε βροχοπτώσεις εποχές.

Βασικά, στο Νεπάλ μπορεί κανείς να μιλήσει για τέσσερις εποχές, οι οποίες καθορίζουν το κλίμα κατά τη διάρκεια του έτους:

  • Άνοιξη (τέλος Φεβρουαρίου – Μαΐου)
  • Καλοκαίρι / Περίοδος μουσώνων (Ιούνιος – μέσα / τέλος Σεπτεμβρίου)
  • Φθινόπωρο (Οκτώβριος – Νοέμβριος)
  • Χειμώνας (Δεκέμβριος – μέσα Φεβρουαρίου).

Οι καιρικές συνθήκες στο Νεπάλ εξαρτώνται συνήθως από την εποχή ενώ στα βουνά παίζει ρόλο και το υψόμετρο, γι ‘αυτό και συχνά δεν είναι δυνατή η ακριβής ενημέρωση της θερμοκρασίας.

Κατά τη διάρκεια της εποχής των μουσώνων (Ιούνιος – μέσα / τέλος Σεπτεμβρίου), μπορεί ασφαλώς να είναι ευχάριστη επόχη ταξιδιού. Ο καιρός είναι συνήθως φιλικός και η βροχόπτωση χάρη στον σχηματισμό νέφους cumulus επικρατεί κυρίως το απόγευμα, αλλά διατηρεί το ποσό και τη συχνότητα συνήθως εντός ορίων. Ο άστατος καιρός δεν διαρκεί περισσότερο από 3-4 ημέρες κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.

ΑΝΟΙΞΗ – τέλος Φεβρουαρίου έως Μάιο

Επικρατούν ευχάριστα θερμές θερμοκρασίες. Οι σχηματισμοί ομίχλης και τα συννεφιά δεν προσφέρουν πολύ καλη θέα όπως το φθινόπωρο. Από τα μέσα Μαρτίου ξεκινάνε μπόρες βροχής κυρίως τα απογεύματα. Είναι η εποχή που ανθίζουν τα ροδόδεντρα και άλλα πολύχρωμα λουλούδια των Iμαλαΐων. Εκείνοι που ταξιδεύουν στα βουνά μπορούν να απολαύσουν την αντίθεση μεταξύ των λευκών αιχμηρών κορυφών, του πράσινου της κοιλάδας και των κόκκινων, ροζ και μερικές φορές λευκών λουλουδιών. Εδώ θα βρείτε τη μεγαλύτερη βιοποικιλότητα του ροδόδεντρου.

Το Rhododendron arboreum, γνωστό στο Νεπάλ ως Lali Gurans, με τα έντονα κόκκινα λουλούδια του, ονομάστηκε Εθνικό Λουλούδι του Νεπάλ το 1962. Παίζει σημαντικό ρόλο στον πολιτισμό και την οικονομία του Νεπάλ. Σε πολλά ποιήματα, στην παραδοσιακή ιατρική και στο οικόσημο του Νεπάλ. Ο τύπος ροδόδεντρο με κόκκινο άνθος βρίσκεται κυρίως σε ύψος μεταξύ 1.000 και 2.000 μέτρων. Καθώς αυξάνεται το ύψος, το κόκκινο χρώμα των λουλουδιών γίνεται όλο και πιο αδύναμο. Πρώτα, γίνεται ροζ και έπειτα χάνει το χρώμα του κοντά στο ανώτερο όριο ανάπτυξης περίπου 3.600 μ. σε καθαρό λευκό. Το ύψος των δέντρων είναι πολύ διαφορετικό. Υπάρχουν Rhododendrons νάνος που καλύπτουν μόνο το έδαφος, αλλά και δέντρα που μεγαλώνουν μέχρι τα 15 μέτρα.

ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ / ΜΟΥΣΩΝΕΣ – Ιούνιος έως μέσα / τέλη Σεπτεμβρίου

Η προ-μουσώνες εποχή ξεκινάει ήδη τον Μάιο και χαρακτηρίζεται από ζεστές θερμοκρασίες και υγρασία. Και όμως, ο Μάιος εξακολουθεί να είναι ιδανικός για πεζοπορικά ταξίδια, καθώς είναι συχνά ακόμα πιο ζεστά στα βουνά, με περιστασιακές μπόρες και ορατότητα που δεν έχει επιδεινωθεί σημαντικά από τον Απρίλιο.

Η πραγματική περίοδος των μουσώνων αρχίζει τον Ιούνιο, όταν ο υγρός αέρας από το νότο διεισδύει, ανεβαίνει στις οροσειρές των Ιμαλαΐων και τέλος πέφτει κάτω. Ακριβώς στο τέλος του μήνα, η βροχόπτωση αυξάνεται και συνήθως διαρκεί περισσότερο. Συχνά βροχές για μέρες μέχρι τα τέλη Αυγούστου / μέσα Σεπτεμβρίου. Οι πλημμύρες και οι κατολισθήσεις καθιστούν πολλούς δρόμους και μονοπάτια αδιάβατα. Ευτυχώς, η περιοχή Mustang αποκλείεται ως επί το πλείστον, καθώς βρίσκετε στη σκιά βροχής της κύριας κορυφογραμμής των Ιμαλαΐων.

ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ – Οκτώβριος έως Νοέμβριος

Η βροχερή περίοδος των μουσώνων τελειώνει στα μέσα Σεπτεμβρίου και ακολουθεί το φθινόπωρο. Τώρα, χάρη στην αφθονία των βροχοπτώσεων, τα τοπία ανθίζουν σε πλούσια χρώματα και ο καιρός γίνεται πολύ πιο καθαρός.

Το φθινόπωρο, από τον Οκτώβριο μέχρι τον Νοέμβριο, χαρακτηρίζεται από ωραίο καιρό, με φοβερή θέα. Στις χαμηλότερες περιοχές επικρατούν σταθερά ήπιες θερμοκρασίες. Στα υψόμετρα επικρατούν μεγάλες διαφορές θερμοκρασίας  μεταξύ ημέρας και νύχτας. Δεδομένου ότι τα καταλύματα στα βουνά συνήθως δεν έχουν ούτε θέρμανση ούτε ζεστό νερό (συχνά μόνο έναντι αμοιβής), θα πρέπει να έχετε επαρκή ζεστά ρούχα ή να δανειστείτε μερικές ζεστές κουβέρτες στο χώρο του ξενοδοχείου.

ΧΕΙΜΩΝΑΣ – Δεκέμβριος έως μέσα Φεβρουαρίου

Τον Δεκέμβριο γίνεται πιο κρύο το κλίμα, ειδικά στο Κατμαντού το βράδυ. Ο χειμώνας διαρκεί μέχρι τα μέσα / τέλη Φεβρουαρίου και εξασφαλίζει μια ξεκάθαρη και ξηρή ατμόσφαιρα.

Το χειμώνα, οι ταξιδιώτες θα πρέπει να δώσουν για άλλη μια φορά την προσοχή στο να έχουν αρκετά ζεστά ρούχα διαθέσιμα, καθώς δεν υπάρχει θέρμανση στα καταλύματα στο Νεπάλ.

Αν δεν είστε οπαδός παγωμένων θερμοκρασιών, επιλέξτε μια διαφορετική εποχή για ταξίδι trekking στο Νεπάλ ή επιλέξτε ένα ταξίδι πεζοπορίας, κουλτούρας ή σαφάρι στο εσωτερικό της χώρας, όπου οι θερμοκρασίες μπορούν επίσης να είναι ευχάριστα ζεστές το χειμώνα κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Nepal Once is not enough

Lumlenepal


Share

Αφήστε ένα σχόλιο